Οι γαμήλιες τελετές είναι περίπου ίδιες μεταξύ τους. Οι στενοί συγγενείς και φίλοι θα μαζευτούν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν το μυστήριο και να ρίξουν πρώτοι το ρύζι στο νιόπαντρο ζευγάρι, ευλογώντας έτσι την ιερή συνένωσή τους. Τη διαφορά ανάμεσα στους γάμους, την κάνει η δεξίωση γάμου. Μια όμορφη, καλά οργανωμένη δεξίωση, που θα αφήσει μια γλυκιά ανάμνηση σε σας κυρίως, αλλά και στους καλεσμένου σας είναι το ζητούμενο όταν οργανώνετε το γάμο σας.

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε την δεξίωση γάμου σας στην εντέλεια, από την αρχή ως το τέλος, χωρίς να αφήσετε ούτε μια παράμετρο στην τύχη.

Κατ” αρχάς θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να κάνετε την δεξίωση του γάμου σας σε ξενοδοχείο, σε αίθουσα δεξιώσεων, σε κτήμα (ανοικτός χώρος που δεν περιορίζει τον αριθμό καλεσμένων), ή ακόμη και στο σπίτι σας. Μεγάλο ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης θα παίξει ο αριθμός των καλεσμένων. Γι’ αυτό πριν αποφασίσετε το χώρο, φτιάξτε μια λίστα καλεσμένων, ώστε να υπολογίσετε σωστά τον αριθμό τους και να καθορίσετε το μπάτζετ για τη δεξίωση του γάμου.

Ο χώρος που θα κάνετε τη δεξίωση γάμου σας, θα εξαρτηθεί, επίσης, και από την εποχή. Αν παντρεύεστε χειμώνα, θα προτιμήσετε σίγουρα έναν κλειστό χώρο, ενώ αν παντρεύεστε καλοκαίρι, ένας ανοικτός υπαίθριος χώρος που θα εκμεταλλευτεί το δροσερό αεράκι της καλοκαιρινής νύκτας και θα προσδώσει ρομαντισμό με το φεγγαρόφωτο, θα ήταν ο ιδανικότερος. Την άνοιξη και το φθινόπωρο οι κλιματολογικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες, οπότε ίσως ένας κλειστός αλλά καλά κλιματιζόμενος χώρος θα σας έβγαζε από τις έγνοιες.

Βεβαιωθείτε πως ο χώρος που θα διαλέξετε θα έχει και τη σωστή «διαρρύθμιση», δηλαδή να παρέχει ένα άνετο χώρο αμέσως μετά την είσοδο, όπου θα δεχθείτε τα συγχαρητήρια των καλεσμένων, η πίστα να είναι ανάλογη με τον αριθμό των καλεσμένων σας αλλά και τις χορευτικές τους συνήθειες, να είναι ασφαλής για τα παιδιά, να έχει αρκετό χώρο στάθμευσης, κ.τ.λ.

Πριν «κλείσετε» το χώρο της δεξίωσης γάμου, λάβετε υπόψη σας και τις αποστάσεις – τις αποστάσεις που θα διανύσουν οι πλείστοι από τους καλεσμένους σας, αλλά και την απόσταση από την εκκλησία. Όσοι προσκεκλημένοι νιώσουν πως θα ταλαιπωρηθούν για να παραστούν στο γάμο σας, το πιθανότερο είναι πως …δεν θα παραστούν! Επίσης προσπαθήστε η ώρα της έναρξης της δεξίωσης γάμου, να μην απέχει πολύ από την ώρα που θα τελειώσει το μυστήριο στην εκκλησία.

Μετά θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα κάνετε καθιστό δείπνο, μπουφέ ή κοκτέιλ πάρτυ. Στην περίπτωση αυτή τον καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο αριθμός των καλεσμένων και ο δικός σας προϋπολογισμός. Μην απορρίψετε τίποτα, αν δεν πάρετε προσφορές από το χώρο που σας ενδιαφέρει (αν προσφέρει και φαγητό) ή από εταιρείες catering. Ό,τι και αν αποφασίσετε, μην ξεχάσετε πως το μενού θα πρέπει να έχει ποικιλία, για να καλυφθούν οι διατροφικές συνήθειες όλων των καλεσμένων (ακόμη και των χορτοφάγων!), αλλά και ποικιλία σε αλκοολούχα και μη ποτά (κρασιά κόκκινα και λευκά, σαμπάνια, ουίσκι για τα «γερά» ποτήρια, ποικιλία αναψυκτικών και χυμών και φυσικά πολύ νερό!).